Összeszerelés
A SMART Board összeszerelésének és beállításának lépései (1. rész)


A tábla mobil változatán mutatjuk be a folyamatot. A készlethez tartoznak:
  1. SMART Board: tábla a hozzá rendszeresített négy csavarral, guruló állvány, USB kábel, tollak és a szivacs;
  2. projektor hálózati kábellel, VGA kábellel, távkapcsolóval (ez a projektor csak a távkapcsolóval és a bekapcsoláshoz a leírásában megadott kóddal kapcsolható be és ki);
  3. számítógép (ebben az esetben egy laptopot használunk).

 
 

A képen levő tartozékok:
  1. USB kábel, tollak és a szivacs;
  2. projektor, hálózati kábel, VGA kábel, távkapcsoló;
  3. laptop (hálózati kábelét nem tüntettük fel, de természetesen célszerű azt is csatlakoztatni, hogy a gép néhány üzemóra után ne álljon le).

 
 

Az állvány részei és a tábla felhelyezése, rögzítése


 
 

Az állvány összeszerelt képe az ábrán látható. Az állvány rögzítését szolgálják a képen látható lehajtható elemek, amiket a forgócsap vízszintes benyomásával lehet feloldani, és lehajtani. A lábak gördülő kerekeken állnak, amit szintén le lehet rögzíteni a kerekek felett található lemezek lenyomásával.

Az állvány felső részét a képen látható módon kell elhelyezni, ez a tábla tartószerkezete. A felső rész rácsúsztatásához a tartó külső részén található gombok kihúzására van szükség. A táblába először a két felső csavart kell becsavarni úgy, hogy egy hézag maradjon a tábla és az alátét között. Mindkét felső csavar becsavarása után a táblát rá kell csúsztatni az állványon levő tartófülekre.

 
A tábla csavarjainak rögzítése
 
 
A tábla rácsúsztatása a tartóra
 
Az állvány összeszerelését követően a kiegészítő tartóelemeket úgy kell rácsúsztatni, hogy a tartófülek befelé, külső peremük pedig előre, a tábla felé nézzenek. Az állvány „elejét” a kerekeken levő, felhajtható rögzítő lapok helyzete határozza meg.

Ezt követően csavarhatjuk be a két alsó rögzítő csavart, amelyek megakadályozzák a tábla leemelhetőségét. Mind a négy csavart rögzítsük, ügyelve, hogy a menetet ne szakítsuk meg, ill. a csavarok szilárdan fogják a tábla tartófüleit.

 
 

A tábla rögzítését követően lehet csatlakoztatni egymáshoz a projektort, a laptopot és a táblát.

A következő képsor a számítógép és a tábla csatlakoztatását mutatja be:


 
A csatlakoztatáshoz a készletben levő az USB kábelt használjuk.
 
 
Csatlakoztatás a számítógéphez…
 
 
Csatlakoztatás a SMART Boardhoz…
 

A projektor csatlakoztatása:

 
A projektor tartozékai: hálózati kábel, VGA kábel, távkapcsoló
 
 
 
A projektor csatlakoztatása a számítógéphez, a készletben levő VGA kábellel történik. A VGA csatlakozót célszerű a projektor 1. számú bemenetére csatlakoztatni (ábrán jobb oldal), bár a projektor automatikusan felismeri a bemeneti eszközt. Mivel a projektor viszonylag jó minőségű audiokimenettel rendelkezik, így a VGA csatlakozó alatti audiobemenetet kell a számítógép hangkimenetéhez csatlakoztatni.

 
A projektor fokuszálása
 
A csatlakoztatásokat követően, a tábla oldalán zöld fény jelzi, hogy a tábla kész a felhasználáshoz. Első lépésként a tábla kalibrálását kell elvégezni, amire később részletesen ki fogunk térni. A két ábrán a kalibrálás egy-egy lépése látható. A piros + jelre kell a ceruzával rábökni, bár sokkal pontosabb, ha a ceruzát a táblára nyomva, egy bizonyos távolságról húzzuk rá a jelre. A közép érintése után a kalibrálás továbblép. Az ábrán egy 9 pontos kalibrálás látható, amit szabályozni lehet. Ez egy későbbi cikkben kerül ismertetésre.

 
 
 
 
© Copyright Nemzeti Tankönyvkiadó - Perfekt Zrt. 2008