Ötletek, javaslatok az interaktív tábla használatához
Győződjön meg arról, hogy elegendő hely van az interaktív tábla előtt és két oldalán a szabad mozgáshoz, és könnyedén eléri a tábla minden résztét.

Győződjön meg arról, hogy a tábla olyan magasságra van állítva, hogy valamennyi gyermek nyújtózkodás nélkül eléri a tábla hasznos felületét.

A projektor hangszórója helyett használjon fali hangszórókat. Így jobb lesz a hangminőség, és az osztály végében is hallható lesz.

Olyan betűtípust és fokozatot használjon, hogy minden diák is el tudja olvasni a szöveget. A legjobb megoldás, ha kezdetben személyesen ellenőrzi az olvashatóságot a terem végéből.

Használjon a fehértől eltérő háttérszínt – a pasztellszínekkel kellemes hatást érhet el. Ha a tábla felülete nagyon csillog, próbáljon erős kontrasztot alkalmazni a háttér és a szöveg között (pl. fekete-sárga).

Alkalmazzon teljes képernyőn futó programokat. Ha az interneten nyitott meg egy oldalt (és Internet Explorert használ), az F11 billentyűt lenyomva eltüntetheti a felesleges eszközkészletet a képmezőről.

Ha internetes forrást nyit meg munka közben, előzőleg helyezze el a honlap címét a kedvencek közé. Így megtakarítja a hosszú webcímek beírását, megkíméli magát az elírásoktól. Ellenőrizze a forrásokat rendszeresen, nem szűnt-e meg, nem változott-e meg a kijelölt oldal tartalma.

Lehetőleg olyan oktató anyagokat készítsen, hogy ne kelljen fel-le pörgetni a gördítő sávval az oldal tartalmát. Három képernyő méretű oldal helyett állítson össze inkább három egy oldalas dokumentumot.

Ha úgy tervezi, hogy a tanulóknak kell dolgozniuk egy adott oldalon, akkor a tábla alsó harmadában helyezze el a szöveget, vagy a manipulálandó elemeket.

Alkalmazzon az interneten hozzáférhető szabad felhasználású képeket, animációkat a tananyag szemléltetéséhez.

Javaslatok az internetes források kereséséhez

  • Az internetes keresőkben használjon több kulcsszót, hogy több forrást találjon. Minél pontosabban fogalmazza meg a kifejezést, annál precízebb találatra számíthat.
  • Használja a keresőkben az „edu” szót, hogy kifejezetten oktatási célú tartalmat találjon.
  • A szakmai kulcsszavakhoz kapcsolja hozzá a keresett médiára utaló szót (pl. animáció vagy flash)
  • Illessze a kulcsszavakhoz a „game” vagy „fun” szavakat, ha oktató játékot keres.

Ha illusztrációhoz képeket keres, használja a keresőportálok speciális képkereső funkcióját. A képek többet mondanak száz szónál.

Érdemes a szakmai tudományos intézetek, egyetemek honlapját felkeresni. Legtöbbjük készít az iskolai oktatásban is jól használható szemléltető anyagokat.
© Copyright Nemzeti Tankönyvkiadó - Perfekt Zrt. 2008